Hírek

EP: Nyert a Fidesz, az ellenzék átrendeződött

today2024-06-10 88 71 3

Háttér
share close

EP: Nyert a Fidesz, az ellenzék átrendeződött

 

A 2024-es európai parlamenti választások eredményei szerint kevesebb magyar párt szerzett mandátumot, mint öt évvel ezelőtt.

A Fidesz–KDNP ismét győzedelmeskedett, azonban a Momentum Mozgalom, a Jobbik és gyakorlatilag az MSZP nem jutott be a parlamentbe. A kormánypártok mellett a Tisza Párt, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Mi Hazánk adhat EP-képviselőket az elkövetkezendő öt évre.

A Fidesz–KDNP fölényes győzelme

A választásokat a Fidesz–KDNP nyerte meg, a szavazatok 44,58 százalékával. A kormánypártok újabb öt évre biztosították helyüket az Európai Parlamentben, megerősítve vezető szerepüket a magyar politikai palettán.

Az új szereplők és a meglepetések

A második helyen a Tisza Párt végzett, amely a szavazatok 29,72 százalékát szerezte meg. Ez az eredmény egyértelműen jelzi a párt erősödését és növekvő támogatottságát. A harmadik helyre a Demokratikus Koalíció–MSZP–Párbeszéd-pártszövetség került, amely 8,11 százalékos eredményt ért el. Az utolsó mandátumot a Mi Hazánk szerzett meg, miután a választók 6,75 százaléka szavazott Toroczkai László pártjára.

Az EP mandátumok megoszlása

Az új összetételű magyar EP-képviselői csoportban a Fidesz–KDNP mellett tehát a Tisza Párt, a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség és a Mi Hazánk képviselteti magát. Az előző ciklushoz képest jelentős változás, hogy több kisebb párt nem jutott be az Európai Parlamentbe, ami átrendezi a politikai erőviszonyokat Magyarországon.

Kiemelt kép: Szalmás Péter

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%