Hírek

Hétfőtől sétálhatunk a Sissi-sétányon Miskolcon

today2024-06-14 93 71 3

Háttér
share close

Hétfőtől sétálhatunk a Sissi-sétányon Miskolcon

 
Hétfőn tartják az ünnepi megemlékezést a Népkertben Erzsébet királyné szobra felállításának 125. évfordulója alkalmából, és ezen a napon avatják a Sissi-sétányt is, tudtuk meg a sajtótájékoztatón a Népkerti Vigadóban csütörtökön.

A Népkert egyre népszerűbb

„ A Népkert a legnagyobb belvárosi parkunk. Úgy hozta az életem, hogy New Yorkban töltöttem két éjszakát három héttel ezelőtt, és a Bryant Parkban volt a szállásom. Az amerikai parkban olyan élet volt, hogy én majdnem sírva fakadtam! – mesélt tapasztalatairól Barkóczi István – A Bryant Park területileg körülbelül harmada a Népkertnek, ennek ellenére olyan pezsgést, rendet és tisztaságot tapasztaltam ott, hogy öröm volt nézni. Az emberek ott zenéltek és kulturáltan reggeliztek, remek hangulatban. Ezt csak erősített bennem egy korábbi gondolatot: szükség van arra, hogy a Népkert Miskolc város olyan parkja legyen, amire minden itt élő büszke lesz. Ahol jól érzi magát minden idelátogató”. – mondta el Barkóczi István a vigadó tulajdonosa.

Barkóczi István örömmel jelentette be, hogy a közgyűlés 2023 novemberében elfogadta, hogy a Népkert leghosszabb sétánya a Sissi-sétány nevet kapja. Hétfőn kerül átadásra a Sissi-sétány, amely hamarosan a szerelmesek kedvenc helyévé válhat.

125 éve állították Sissi szobrát

Az átadó rendezvény június 17-én, hétfőn 14 órától kezdődik a népkertben. Reiman Zoltán miskolci író, blogger, lokálpatrióta kiemelte, hogy ez egy ünnepi esemény, hiszen 125 éve ezen a napon állították fel Erzsébet királyné szobrát a Népkertben. Miskolc városa volt az első város amely szobrot szentelt a királynénak – tudtuk meg Reiman Zoltántól.

A városi történetmesélő szerint: „Azért állítottak emlékművet, mert mindenki nagyon szerette Erzsébet királynét. Annak ellenére szobra lett Miskolcon, hogy Sissi valószínűleg sosem járt a városban. ”

A fő rendezvénynek a Herman Ottó Múzeum ad helyet. Az esemény Dr. Szolyák Péter, a múzeum igazgatójának nyitóbeszédével kezdődik, majd Jakab Mátyás András osztályvezető muzeológus és Barkóczi Ákos tartanak egy rövid tárlatvezetést. Ezután a résztvevők átsétálnak a Népkertbe, ahol Barkóczi István felavatja a Sissi sétány táblát, majd megtekinthetik az érdeklődők és a nagyközönség a sétányra kihelyezett információs- és az útjelző táblákat is. Aztán a miskolci Sissi-legendát olvassa fel Barta Mária Viola színész.

Az út két oldalán található a Népkert és a Múzeum, mégis egy egység részei

A múzeum számára megtisztelő, hogy bekapcsolódhatnak az emléknap eseményeibe – mondta el Jakab Mátyás András, a Herman Ottó Múzeum történeti tárának vezetője.

„Az eredeti Sissi-szobor központi helyet foglal el Miskolcról szóló kiállításunkon. Barkóczi Ákos kollégámmal egy tudományos ismeretterjesztő előadást tartunk. A korabeli Miskolcról beszélünk a jelenlévőknek, illetve arról, hogy a magyar képzőművészetben hogyan jelenik meg Erzsébet királyné alakja, és szobrának milyen párhuzamai vannak országszerte”.

A Sissi-szobor mellett a Herman Ottó Múzeum alapításának szintén most van a 125 éves évfordulója. Jakab Mátyás András szerint az út két oldalán lévő múzeum és a Népkert az ünnep által közelebb kerülnek egymáshoz. A Sissi sétányt bejárva az ember megláthatja a múzeumot, és átjöhet megnézni az Erzsébet királynőről szóló kiállítást is.

Egy hét a monarchia ízeivel

Bajusz Gergely, a vigadó gasztronómiai tanácsadója is talált kapcsolódást az ízek és a történelmi események között, így a menüsort az osztrák -magyar monarchia ízvilágához igazította kollégáival.

„Ezek közé tartozik az Eszterházy rostélyos, a Girardi-szelet, a klasszikus bécsi szelet, a párolt marhaszelet almapürével-ismertette a korszak kedvelt fogásait Bajusz Gergely – Száz-százhúsz évvel ezelőtt is ízletes ételeket készítettek, pedig akkoriban még ízfokozók sem voltak. A desszertjeik közül jól ismert volt a Sacher-torta, a Bohém szelet, illetve a császármorzsa is”.

Lesz meccs, lesz hangulat és finomságokból sem lesz hiány

A Népkerti Vigadóban 4-szer 6 méteres LED-falat állítottak fel, amin követhetik a szurkolók a meccseket. Emellett a Népkerti Vigadóban minden nap hétfőtől péntekig egy exkluzív, kétfogásos ebéd menüvel és hétvégén svédasztalos menüvel várják a vendégeket a rendezvény hetében, amelyek megidézik Sissi korszakát.

Képek: Címlap: JuhászÁkos képe, cikkben: internet

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%