Hírek

Medúzákra bukkantak egy borsodi tóban

today2024-09-01 215 71 3

Háttér
share close

Medúzákra bukkantak egy borsodi tóban

 
Egy búvárklub tagjai találkoztak a ritkán látható élőlényekkel.

Medúzákat láttak a nyéki tavaknál – írta a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

A közelmúltban Golej Szabolcs búvároktató, a Neptun Búvár Klub vezetője társaival édesvízi medúzákat fotózott és videózott a nyéki tavaknál fekvő Debreczeni-tóban. Szabolcsot is meglepte a látvány, mert nagyon régen, valamikor a kilencvenes évek végén találkozott hasonló élőlényekkel utoljára.

„A szakirodalom szerint az édesvízi medúza szaporodása az 22 Celsius-fok feletti vízben jön létre. Jelenleg a bányatavak hőmérséklete hét méteres mélységig, ahol a napsugár át tudja melegíteni a felső réteget, 26 Celsius-fok volt. Valószínűsíthető, hogy sokat számít és a szaporodást elősegíti, hogy most ennyire tartósan meleg van. Azt is tudni lehet, hogy az édesvízi medúzák a kristálytiszta vizet szeretik, a felvételen ez nem látszik, mert az üledéket felkavarták a búvárok, de ennek ellenére a víz minősége nagyon jó lehet.”

Különleges teremtmények
Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbyi) egészen máshogyan fest, mint a sós vízi társai, mindössze kettő-négy centiméteres, teljesen átlátszó. A hazánkban is megtalálható vízi élőlény teljesen ártalmatlan az emberre nézve, ezért nem kell medúzacsípéstől félnünk. A néhány centiméteres csalánozókban csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtek vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással.

Az elkövetkezendő években elképzelhető, hogy egyre több helyen még fognak jelenni a medúzák, ugyanis természetes vizeink minősége általában kiváló és a nyári csúcshőmérsékletek is ideálisak a különös állatok számára.

– fogalmazott Golej Szabolcs a portálnak.

Forrás: https://sokszinuvidek.24.hu/

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%