Hírek

Elhunyt Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója

today2024-09-22 223 71 3

Háttér
share close

Elhunyt Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója

 
A Miskolci Nemzeti Színház közösségi oldalán jelentette be, hogy elhunyt a Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója.

A posztot változatlanul közöljük:

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Hegyi Árpád Jutocsa, a Miskolci Nemzeti Színház egykori igazgatója szeptember 22-én elhunyt.

Már 1980 és 1983 között teátrumunk rendezője volt, a közönség azonban 1992-től ismerhette meg még jobban, hiszen 10 évig a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és főrendezője volt. Kesselyák Gergellyel és Müller Péter Sziámival közösen ők alapították meg a Bartók Plusz Operafesztivált, mely nemzetközi hírnevet hozott Miskolc városának.

1982-ben Selmeczi Györggyel a Muzsikáló Udvar programsorozatot indították el, mely Miskolc városának kulturális életébe új színt hozott.

Hegyi Árpád Jutocsa igazgatása alatt alakult ki az operajátszás a miskolci színházban, az operatagozat létrehozásában Kesselyák Gergely volt alapító partnere, emellett Majoros István balettművész és koreográfussal karöltve szívügyük volt egy önálló tánckar létrehozása, mely sikeresnek bizonyult, hiszen az ő igazgatása alatt bemutatott Diótörőt két évtizedig tartotta műsoron a teátrum, emellett számos nagyszabású balettelőadás is színpadra került, mint a Coppélia vagy a Bahcsiszeráji szökőkút. Az opera és a balett tagozat meghonosításával vált háromtagozatúvá a Miskolci Nemzeti Színház.

2005 és 2006 között a Magyar Állami Operaház főigazgatója volt, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, valamint a Clevelandi Egyetemen, a Northwestern és a Columbia Egyetemen is.
Miskolci rendezései közül nézőink biztosan emlékeznek még a A velencei kalmárra, a Vadnőkre, A denevérre, A mosoly országára, a Bánk bánra, a Kabaréra, a Mágnás Miskára vagy a Csongor és Tündére.

A miskolci társulat megrendüléssel és mély fájdalommal búcsúzik tőle. Emlékét a színház és Miskolc színházszerető közönsége örökre szívében őrzi.

Fotó: Ilovszky Béla/theater.hu

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%