Hírek

Megszépülhet az Erzsébet Tér? – Új irodaház épül a romos épület helyett

today2024-09-26 223 71 3

Háttér
share close

Megszépülhet az Erzsébet Tér? – Új irodaház épül a romos épület helyett

 
Az Erzsébet Fürdő Facebook oldalán találtuk ezt az örömteli hírt, miszerint megszépül a gyógyászati központ mellett lévő volt fürdő igazgatói lakrész, azaz csak a helye, mert a romos épület elbontásra kerül. Íme a teljes poszt, idézzük:

A meglévő elbontásra kerülő épület, az Erzsébet tér nyugati oldalában található. Egykor az Erzsébet Fürdő részeként épült és a fürdőigazgató lakásaként szolgált. A jelenlegi pince + földszint kialakítású épület a fürdővel megegyező eklektikus stílusban épült. Ez jól látszik az Erzsébet tér felöli oldalon. Ugyanakkor, ha alaposan megvizsgáljuk az épületet látható az omladozó vakolat, és az elhanyagolt tetőszerkezet. Az épület egy kisebb bővítést is kapott a Szent István tér felé, amelynek a homlokzata már korántsem annyira patinás és kidolgozott, mint egykor a főépületé volt.

Az elbontani kívánt épületrész jelenlegi állapota. (Fotó: Juhász Ákos / minap.hu)
Miután az Erzsébet Fürdő megszűnt fürdőként üzemelni, elvesztette a kapcsolatát az érintett házzal. Az épületegység teljesen árván maradt, és a közvetlenül kapcsolódó egykori Arany Szarvas patika épülete teljesen elnyomja a tűzfalával. Jelenlegi funkciója iroda, kisebb felújításokkal ehhez igazították a belső kialakítását is. A tulajdonos egy új épület építése mellett döntött, mivel a meglévő ház már nem biztosít elegendő teret a funkciójának, a gazdasági és szerkezeti alkalmatlansága pedig nem teszi lehetővé a bővítést. A tervezés során a legfőbb szempont az volt, hogy megőrizzük az Erzsébet tér hangulatát és egy olyan kortárs épület kerüljön ide, amely igazodik a környezethez. Homlokzati tagolása és ritmusa a csatlakozó épülettel harmóniában áll és igyekszik annak egy méltó lezárást adni, ezzel megszüntetve az évtizedek óta látképet zavaró tűzfalat.

A rendezési terv alapján a Szent István tér irányába mutató passzázs megtartásra kerül. Az új épület kelet-nyugati hossztengelyű, téglalap alakú, pince+földszint+3 szint+tetőtér kialakítású.

A délkeleti (Erzsébet tér felöli) homlokzat nyílásai 3 raszterben, még a délnyugati (passzázs felöli) homlokzaton 5 raszterben helyezkednek el.

A földszintre magasabb nyílászárók kerültek, az érkezés hangsúlyozásának céljából. Ez azért is fontos, mert erre a szintre üzlethelyiség vagy kávézó kerül, amely igencsak hiánycikk az Erzsébet téren.

A külső burkolatokkal és azoknak a megformálásával kapja meg az épület azokat a klasszicizáló stílusjegyeket, amelyekkel igazodik a térhez tartozó többi házhoz. Az objektum fő burkolata a káderezett travertin mészkő, amely egészen felfut a legfelső szintig.

Igyekeztünk egy olyan épületet tervezni, amely Miskolc egyik legszebb, legjelentősebb teréhez méltó, amely kiállja az idő próbáját és a kor előrehaladtával patinásodni fog.

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%