Hírek

Badány Lajos alpolgármester feljelentést tett az MVK Zrt. ellen

today2024-09-27 223 71 3

Háttér
share close

Badány Lajos alpolgármester feljelentést tett az MVK Zrt. ellen

 
Büntetőeljárás van folyamatban a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. (MVK Zrt.) ellen a vállalat gazdálkodásával kapcsolatban felmerült aggályok miatt – közölte szerdán az MTI-vel Badány Lajos (Jobbik-Konzervatívok), a vármegyeszékhely alpolgármestere.

A tájékoztatás szerint „erős kétségek” merültek fel a vállalat gazdálkodásával kapcsolatban, melyekre a Miskolc Holding Zrt. részéről sem érkeztek „megnyugtató válaszok”, emiatt az MVK Zrt. felügyelőbizottsága a cég beszerzéseinek átvilágítása mellett döntött.

A vizsgálattal feltárt anyagokkal, cselekményekkel kapcsolatban a felügyelőbizottság jogi szakvéleményt is készíttetett, és az abban foglaltak alapján felmerült több, a „büntető törvénykönyvbe ütköző” bűncselekmény elkövetésének gyanúja – írta az alpolgármester.

A sajtóanyag alapján a „törvényesség fenntartása érdekében” Badány Lajos képviselőtársaival együtt augusztus elején büntetőfeljelentést tett, melyet a hatóság befogadott, és már folyamatban van a büntetőeljárás.

Miskolc önkormányzata szakemberek bevonásával, többek között Vitézy Dávid szakmai támogatása mellett többször is „kísérletet tett arra”, hogy elfogadjanak egy új közszolgálati szerződést. A megállapodás biztosította volna az önkormányzat részére, hogy szakmailag és gazdaságilag is részletesebben tudja vizsgálni az MVK Zrt. működését – közölte.

Az alpolgármester azt írta, ez azért vált szükségessé, mert az utasok a járatkimaradásokon keresztül naponta tapasztalják, hogy „a cég nem képes az önkormányzat által megrendelt tömegközlekedési feladatait maradéktalanul teljesíteni”.

A közlés alapján a rendszeres járatkimaradások mellett a lakosság megítélése szerint a szolgáltatásban probléma még, hogy „elégtelen a rendelkezésre álló járműállomány”, és az autóbuszvezetők is túlterheltek. Az alpolgármester szerint ezen problémák kezelése az ügyvezetés feladata lenne, „főleg úgy, hogy a cég finanszírozása az elmúlt önkormányzati ciklus alatt teljes mértékben biztosított volt”.

Közölte, az önkormányzat által a cég rendelkezésére bocsátott források sok esetben „nem olyan beruházásokra mentek, melyek közvetlenül a szolgáltatás javulását, a dolgozók terheltségének csökkentését eredményezték volna”.

A polgármesteri hivatal is megkezdte az ehhez kapcsolódó ellenőrzések, eljárások lefolytatását, melyet mandátumuk lejárata miatt csak megindítani tudtak, az ügy felderítésének, részletes kivizsgálásának feladata már a rendőrségre és az új városvezetésre hárul – írta Badány Lajos.

Badány Lajos alpolgármester teljes közleménye alább olvasható:

Tájékoztatás az MVK Zrt. gazdálkodásához kapcsolódó büntetőeljárás és Hivatali belső vizsgálatok
megindulásáról

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, Ellátásért Felelősként országosan elismert szakemberek
bevonásával, többek között Vitézy Dávid szakmai támogatása mellett többször is kísérletet tett arra,
hogy elfogadásra kerüljön egy új Közszolgáltatási Szerződés. Egy olyan Közszolgáltatási Szerződés, mely
biztosította volna az Önkormányzat részére, hogy részletesebben tudja vizsgálni mind szakmai, mind
gazdasági oldalról az MVK Zrt. működését. Ez azért vált szükségessé, mivel mint azt az utasok is nap
mint nap tapasztalják a járatkimaradásokon keresztül a cég nem képes az Önkormányzat által
megrendelt tömegközlekedési feladatait maradéktalanul teljesíteni.

Hogy milyen okok vezettek oda, hogy mindezek ellenére nem sikerült hatékonyan fellépni az utazóközönség érdekeinek képviseletében? Erre talán a 2024. februári és márciusi közgyűlés nyújthatott mindenki számára választ, amikor a közgyűlés MSZP-s és DK-s tagjai nem támogatták saját polgármesterük által is elfogadásra javasolt Közszolgáltatási Szerződés módosítását. Idevágnak a várost az elmúlt 5 évben vezető polgármesterünk szavai is:

„Megdöbbentő volt látni, hogy sokakat mennyire nem érdekel a racionalitás, a szakmai érvek, Miskolc és a miskolciak érdeke, hogy mennyivel fontosabbak a személyes ambíciók, a politikai bosszú, mint
maga a város”

Az MVK Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban azonban erős kétségek merültek fel, melyekre a Miskolc Holding Zrt. részéről sem érkeztek megnyugtató válaszok. Ennek eredményeként az MVK Zrt. Felügyelőbizottsága a cég beszerzéseinek átvilágítása mellett döntött. Az átvilágítás által feltárt anyagokkal, cselekményekkel kapcsolatban a Felügyelőbizottság jogi szakvéleményt is készíttetett.

Ezen dokumentumokban foglaltak alapján felmerült több a Büntető Törvénykönyvbe ütköző bűncselekmények elkövetésének gyanúja.

Ránk képviselőkre nézve a törvény a következőképpen fogalmaz: „A hatóság tagja és a hivatalos személy, továbbá, ha törvény előírja, a köztestület köteles a hatáskörében tudomására jutott, közvádra üldözendő bűncselekményt feljelenteni.”

Így a törvényesség fenntartása érdekében, felelősen gondolkodó képviselőtársammal együtt az MVK Zrt. gazdálkodásával kapcsolatban felmerült aggályok alapján augusztus elején büntetőfeljelentést tettünk, melyet a hatóság befogadott és a büntetőeljárás már folyamatban van.

Mint ismeretes az elmúlt időszakban a lakosság megítélése szerint is súlyos problémák jelentkeznek a szolgáltatásban, rendszeresek a járatkimaradások, elégtelen a rendelkezésre álló járműállomány, és az autóbusz-vezetők is túlterheltek.

Természetesen mindezen problémák kezelése az ügyvezetés feladata lenne, főleg úgy, hogy a cég finanszírozása az elmúlt önkormányzati ciklus alatt teljes mértékben biztosított volt.

Az Önkormányzat által az MVK Zrt. rendelkezésére bocsátott források azonban sok esetben nem olyan beruházásokra mentek, melyek közvetlenül a szolgáltatás javulását, a dolgozók terheltségének csökkenését eredményezték volna. Ráadásul – miként erre a gazdasági átvilágítás is rámutatott – ezen
beszerzések nem az üzemviteli indokoltság alapján lettek rangsorolva, és – megalapozottan vélelmezhetően – a kapcsolódó beszerzések vonatkozásában is felmerülhetnek törvényi aggályok.

Mindezek okán a Polgármesteri Hivatal is megkezdte az idevonatkozó ellenőrzések, eljárások lefolytatását, melyet mandátumunk lejáratából fakadóan csak megindítani tudtunk, de a rendelkezésünkre bocsátott dokumentumokban foglaltak felderítésének, részletes kivizsgálásának feladata már a rendőrségre és az új városvezetésre hárul. Bízom abban, hogy az új városvezetés irányítása mellett az a szakmaiság, amit az irányításom alatt dolgozó kollégák is képviseltek, majd nagyobb teret fog kapni, és így Miskolc tömegközlekedése új alapokra helyezve ismét a város fejlődésének mintapéldájává válhat.

Forrás: mti.hu, Badány Lajos közleménye; Kép: Internet&illusztráció/Miskolc Holding oldala

 

Written by: admin

Rate it
WHO WE ARE
WHO WE ARE

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

DOWNLOAD APP

SPONSORED BY
0%